Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to związek organiczny będący jedną z głównych substancji wpływających na zdrowie człowieka. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tkanki kostnej, wzmacnia układ odpornościowy, ma silne działanie antyoksydacyjne oraz przyspiesza proces usuwania metali ciężkich z organizmu. Zmniejsza ryzyko zawału serca, bierze udział w syntezie kolagenu i pomaga przy przeziębieniu jak wiele hormonów.
Naturalne źródła witaminy C są najłatwiej przyswajalne. Czemu? Powoduje rozrzedzenie krwi, co zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i zapobiega zawałom serca. Dzięki temu działaniu kwas askorbinowy odciąża serce oraz poprawia stan żylaków i krzepliwości krwi. Jeśli ktoś pali, powinien zwrócić uwagę na suplementację witaminą C, ponieważ wypalenie 1 papierosa spowoduje utratę około 25 mg witaminy.
Jak rozpoznać niedobór witaminy C?
Wczesne objawy niedoboru witaminy C to:
- Krwawiące dziąsła.
- Regeneracja skóry trwa długo.
- Wypadanie włosów i spowolnienie wzrostu włosów.
- Często bóle stawów i przeziębienia.
- Senność i zmęczenie w ciągu dnia
- Częste krwawienia z nosa.
Dodatkowo brak kwasu askorbinowego wpływa na skórę: skóra staje się matowa, przesuszona, szybciej tworzą się zmarszczki, a paznokcie zaczynają odpadać i łamać się. Jaką formę suplementu diety najlepiej przyjmować? Naturalna witamina C w proszku to idealne rozwiązanie. Wysokiej jakości, skuteczny i łatwy do spożycia proszek jest doskonałą alternatywą dla tabletek, szybko rozpuszcza się w wodzie i szybko działa na organizm.
Dlaczego warto uzupełniać poziom kwasu askorbinowego w swoim organizmie?
Naturalnie pozyskiwana witamina C pomaga nam zachować zdrowie fizyczne i psychiczne, wspierając organizm w wielu procesach. Można go znaleźć w świeżych owocach i warzywach, takich jak papryka, owoce cytrusowe, pomidory, jagody, ziemniaki i zielone warzywa liściaste. Witaminę C należy spożywać codziennie, ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie, a jej nadmiar jest wydalany z organizmu, a nie magazynowany.
Jakie pokarmy zawierają witaminę C?
Pokarmy bogate w witaminę C (na 100 gramów):
Wiśnia Acerola – 1000 mg.
Aronia – 700 mg.
Róża – 650 mg.
Rokitnik – 200 mg.
Papryka – 200 mg.
Czarna Porzeczka – 200 mg.
Kiwi – 180 mg.
Pietruszka – 150 mg.
Brukselka – 100 mg.
Koper – 100 mg.
Kalafior – 70 mg.
Pomarańczowy – 50 mg.
Cytryna – 53 mg.
Naturalna witamina C na przeziębienia
Przyjmowanie wystarczającej ilości witaminy C jest niezbędne do zapobiegania i leczenia chorób układu oddechowego. Wzmacnia odporność, zapobiega obumieraniu komórek zwalczających infekcje, wspomaga ich podział oraz przyspiesza reakcję białych krwinek i fagocytów na wirusy i bakterie. Jeśli w organizmie jest wystarczająca ilość kwasu askorbinowego, może zmniejszyć częstotliwość przeziębień, co jest szczególnie ważne poza sezonem, kiedy ludzie są bardziej podatni na przeziębienia.
Witamina C nie ochroni organizmu przed zakażeniem koronawirusem, ale może zmniejszyć towarzyszący stan zapalny, zneutralizować infekcję, skrócić czas trwania choroby i zapobiec rozwojowi powikłań. Naturalna witamina C jest pozyskiwana z wiśni aceroli, która może skutecznie stymulować organizm do produkcji przeciwciał i chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Przyjmowanie suplementu diety w proszku jest właściwym rozwiązaniem, ponieważ pozwala szybko wzmocnić organizm i wzmocnić odporność. Dodatkowo witamina C z ekstraktu z aceroli działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwalergicznie.
Korzyści z naturalnej witaminy C
Naturalnie pozyskiwana witamina C normalizuje pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, zmniejszając ilość toksycznych substancji powstających w żołądku. Odpowiednia podaż kwasu askorbinowego w organizmie chroni go przed chorobami wirusowymi, normalizuje proces produkcji krwinek, sprzyja lepszemu przyswajaniu żelaza, reguluje przemianę materii. Witamina C kontroluje poziom cholesterolu we krwi.
Najlepsze suplementy witaminy C pochodzenia naturalnego
Wybierając suplement diety, zwracaj uwagę na jego składniki, gdyż witamina C może przybierać różne formy. Pamiętaj, że łącząc witaminę C z innymi pierwiastkami śladowymi, organizm nasyca się dodatkowymi składnikami odżywczymi. Jednak, aby znaleźć naprawdę skuteczny suplement, weź pod uwagę ilość zawartej w nim witaminy C.
Na przykład sproszkowana witamina C z naturalnych źródeł:
Dzika róża (1g) zawiera – 700 mg – 875%.
Z aronii – (1g) zawiera – 900 mg – 1125%.
Naturalna witamina C w pastylkach do ssania: 1 pastylka do ssania – 500 mg – 625%.
Bez względu na to, jak dobre właściwości mają owoce, nie wolno nam zapominać o zbilansowanej diecie z odpowiednią ilością białka, tłuszczu, węglowodanów i wody. Biorąc pod uwagę, że zimą nie można przyswoić wszystkich witamin, których organizmowi brakuje z powodu zbilansowanej diety, zaleca się stosowanie witaminy C z naturalnych źródeł.
Żródło : |
https://www.dobre-zycie.pl/witamina-c/ |
https://www.lexmedia.com.pl/witamina-c/ |
https://www.mvg.pl/witamina-c/ |