Catering – menu na spotkania służbowe: spotkania firmowe, bez względu na branżę i charakter, jakość wzrasta, gdy zaplanowana jest część w postaci poczęstunku. Przez chwilę możesz chwycić filiżankę kawy lub herbaty i zaczerpnąć świeżego powietrza, jedząc coś pysznego. Nie można nazwać profesjonalistą firmy, która organizuje spotkanie biznesowe, wykład czy konferencję i nie chce nawet zorganizować najbardziej emblematycznego poczęstunku.
Bez względu na to, z jakiej okazji przyjmujemy gości, przygotowywanie dla nich posiłków jest wyrazem szacunku i gestem uprzejmości. Catering dla firm jest szczególnie polecany, ponieważ nie jest tani, a daje wiele możliwości tworzenia wyjątkowych przekąsek, nie tylko kawy i herbaty. Firmy cateringowe działają już niemal w każdym polskim mieście. Warto skorzystać z ich usług, gdyż tego typu współpraca jest zdecydowanie odskocznią od nieoficjalnej części własnej organizacji. Do niedawna robił to sekretarz firmy. Dziś na szczęście można zatrudnić kogoś z zewnątrz.
Zapewnij posiłki na ważne uroczystości firmowe
Przed danym spotkaniem odbywa się konsultacja pomiędzy dwiema firmami (tj. firmą wspieraną i firmą cateringową) na temat tego, co znajduje się na stole z przekąskami. Zwykle w tym przypadku szybko osiąga się konsensus. Menu wybranej firmy cateringowej może być na tyle obszerne, że podjęcie jasnej i szybkiej decyzji nie powinno być dużym problemem. Obecnie w świecie żywności i napojów odchodzi się od ciężkostrawnych przystawek na rzecz lekkich i smacznych przekąsek, które można jeść palcami, niekoniecznie sztućcami. Firma Specialty Catering wykorzystuje niezliczoną ilość świeżych warzyw i owoców do przygotowania przekąsek. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby szwedzki stół w dużych wazonach podawać z gorącą zupą w przerwach od imprez. Takie rozwiązanie jest bardzo korzystne, szczególnie w przypadku spotkania biznesowego w mroźną jesień lub mroźną zimę. Dzięki gorącej zupie goście mogą się łatwo rozgrzać.
Lekkie i pyszne, ale ze smakiem!
Zapewnij profesjonalny catering dla firmy, aby goście nie czuli się przeciążeni degustacją wyjątkowych potraw i w każdej chwili chcieli zjeść coś innego. Dobrym rozwiązaniem dietetycznym jest np. kanapka z chleba pszennego i świeżych warzyw, jajka, kiełbasy lub sera pleśniowego z dodatkiem orzechów. 3-4 takie kanapki wystarczą gościom zaproszonym na imprezy firmowe. Z apetytem możesz skupić się na dalszej części spotkania. Najgorsze, co może spotkać naszych gości, to słuchanie książki na czczo. Nigdy nie pozwól, aby gość zaproszony na ważny wykład czuł się ponury w sali konferencyjnej. Kawa jest niezwykle ważna. Nie każdy pije kawę w jej klasycznej postaci, czyli zazwyczaj czarną, bez mleka i cukru. W dużym metalowym termosie kawy powinno wystarczyć dla wszystkich, także na ewentualne „dolewki”. Obok termosu musisz umieścić torebki z cukrem i kubki ze skondensowanym mlekiem. Każdy gość podejmie własne decyzje dotyczące usług.
Deser osładza relacje!
Desery są bardzo ważne podczas poczęstunku na imprezach firmowych. Przydałaby się kawa, żeby coś przekąsić. Desery dla gości z zewnątrz na imprezie firmowej nie muszą być skomplikowane. Czasami wystarczą zwykłe ciasteczka z kremową warstwą. Chrupiące specjały i krówki to najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o wybór deserów, które każdy pokocha i skusi się na nie. Podczas imprez firmowych kawa w niczym nie przypomina deseru. Nie zapominajmy, że wszystkie specjały i dania przygotowywane dla firmy muszą być podane na pięknym talerzu. Na imprezach firmowych kluczowych marek goście nie mogą jeść przekąsek z jednorazowych sztućców. To nie jest spotkanie bezdomnych, ani impreza świąteczna, ale impreza firmowa z określonymi i jasnymi zasadami.
Łatwa organizacja i mniej kłopotów
Największą zaletą współpracy firmy z firmą cateringową jest między innymi to, że catering do firmy uwalnia od przyziemnych czynności organizacyjnych. Za dostarczenie zamówionych przekąsek i dań odpowiedzialne są wyłącznie firmy zewnętrzne. Po imprezie posprząta też bałagan. Nie musisz zmuszać nikogo w firmie do sprzątania, jazdy i jazdy, co jest prawdziwym udogodnieniem. Wystarczy monitorować przebieg całej współpracy, aby wszystko zostało dostarczone na czas i przedstawione naszym gościom na najwyższym poziomie. Korzystanie z cateringu było normą w zachodnich firmach na długo przed pojawieniem się tego rozwiązania w naszym kraju. Jeszcze kilka lat temu przeciętny Polak nie do końca rozumiał, co tak naprawdę oznacza w praktyce catering. Wiele się dziś zmieniło.